Klargjøring av bolig - Steg 4 i boligsalget

Når du har valgt megler er det på tide å klargjøre bolig for salg. Hva skal gjøres med boligen din? Må du pusse opp? Kanskje male?

Velkommen hit for å se hele podcasten! Du finner den også på spotify, eller hvor enn du hører podcast.

Piero skal selge boligen sin, og har gjort klart en rekke spørsmål til Marte Myrene, som er eiendomsmegler hos Eie Eiendomsmegling Bergen og Cathrine Bækken, som er stylist hos Heem boligstyling. Svarene ser du her!

Hvordan jobber Eie sammen med stylist?

Eie Eiendomsmegling og Heem boligstyling har et eksklusivt samarbeid. Det vil si at Heem jobber med alle boligene vi selger. Før foto og visning kommer de inn i boligen og klargjør. Det vil si at de henter inn elementer som kommer til å vise frem boligen fra sin beste side, og fjerner møbler og interiør som ikke passer like fint inn, fra en boligkjøper sitt ståsted.

Heem boligstyling: https://heem.no/

Når jeg ser på boligannonser på finn.no ser jeg jo at dere skiller dere ut. Hvordan gjør dere det?

Heem og Eie jobber veldig tett sammen for å få til den identiteten som vi har. Vi etterstreber alltid å ha Norges beste boligannonser. Det tror vi at du kun får til når flinke folk i hvert sitt fagfelt samarbeider på daglig basis, og har regelmessige workshops sammen. Fordelen vår er at vi samarbeider med Heem i alle boligsalg, og trenger ikke å møte en ny interiørarkitekt foran hvert boligsalg. Vi kjenner de vi møter og skal jobbe med til klargjøring.

Hva er en interiørdesigner i boligsalgsprosessen?

Når vi skal gjøre klar en bolig til Foto og Visning så starter vi alltid prosessen med å reise ut på befaring i boligen. Der ser vi på hvilket potensiale og hvilke kvaliteter som finnes i denne boligen. Er det noe som bør males? Er det noe som bør byttes ut av møbler? Bør det gjøres noe med gulvet? Særlig overflatene gjør veldig mye av seg. Rene fine overflater gjør utrolig mye med en bolig.

Vi prøver å fange kvalitetene i hvert sted. Er det en nydelig utsikt som bør få fokus? Er det en fin hage? Er det noen originale tregulv?

Gjør kunden disse tingene selv?

Vi kommer med anbefalinger til hva som skal gjøres. Så er det opp til boligselger om h*n vil følge rådene våre. Alt som skal gjøres med boligen gjøres av selger, vi skaffer det som trengs av interiør og nye møbler til visning.

Hva gjør megleren i en boligsalgsprosess?

Megler sin oppgave starter allerede på befaringsdagen. Der sier kunde gjerne litt om hvordan de ser for seg å gå frem, og vi diskuterer hva jeg anbefaler å gjøre med boligen. Allerede der kommer jeg gjerne med noen tips, så er kunden litt mer forberedt når Heem kommer og legger ut om sine planer og idéer for boligen.

Finnes det noen enkle grep som øker prisen på boligen min?

  1. Bruk Styling. Selv en ganske enkel leilighet kan se helt fantastisk ut om man legger litt tid, penger og energi i stylingen.
  2. Fikse alle småting. Skift den slitne listen, skift lyspæren på badet og få inn et nytt håndtak på garderobeskapet. Det finnes ingen unnskyldninger til å la slike ting trekke ned verdien på boligen din.
  3. Mal. Alle kan male - eller alle kan få hjelp til å male, og det koster ikke allverden.. Et strøk med maling kan gjøre fantastiske ting med en bolig. Det gjør utslag på prisen.
  4. Rydd. Vask og rydd alle overflater. Lag rom i hjemmet ditt.
  5. Fjern personlige ting. Ikke la bestemor og bestefar sitt bryllup være hovedfokus i boligen din

Hender det at megler gir dårlige tips i klargjøringen?

Det dårligste tipset en megler kan gi er å ikke gi noen tips. Hvis du ikke har tenkt å legge verken tid eller energi i forarbeidet er det sannsynlig at resultatet blir der efter.

Finnes det noen mer omfattende grep som garanterer at jeg øker salgssummen?

Det finnes ingenting som garanterer høyere pris, men det er som oftest mye man kan gjøre som sannsynligvis hjelper veldig. Vi tror veldig på å tørre å gjøre de omfattende grepene. Vi krever ofte litt mer av kundene våre. Vi kan finne på å be selgerne våre sette opp lettvegger for å få et ekstra soverom, pusse opp badet, eller til og med pusse opp hele boligen. Alt må selvsagt tilpasses objektene. Det finnes ingen fasit. Nettopp derfor trenger du en eiendomsmegler og en boligstylist, som sammen med deg kan finne ut hvordan best selge denne boligen

Hva hvis det er veldig mye arbeid å gjøre disse tingene?

Det er ikke alltid man er nødt til å gjøre disse tiltakene. I mange tilfeller er det nok at megleren ser det og vet om det, så kan det brukes som et salgsargument på visning. “Her går det an å sette opp en lettvegg, det vil koste denne summen”. Så bruker vi romplakater og illustrasjoner til å demonstrere hvordan rommet eventuelt kan se ut

Hvilke feil kan jeg som selger bolig gjøre før jeg tar kontakt med megler?

Det hender at boligselger går litt for drastisk til verks litt for tidlig i prosessen. Det hender at vi kommer på befaring, for så å se at boligselger allerede har brukt mange hundre tusen på oppussing, nyoppusset bad, nye vinduer, og alt mulig annet - som de ikke nødvendigvis kommer til å gå i pluss på. Vi vil gjerne være inne så tidlig som mulig i et salg, for å gi disse rådene på hva folk flest, eller dine sannsynlige kjøpere, kommer til å sette pris på.

Hva tenker en stylist på som folk flest ikke ville sett, når du går inn i en bolig?

  1. Atmosfære. Hvordan er det å bo her? Hva kommer til å være viktig for deg som skal flytte inn hit?
  2. Romfølelse. Hva skiller rommene fra hverandre? Hva er viktig å notere seg på de forskjellige rommene i forhold til hverandre?
  3. Kvaliteter. Hva har denne boligen som ikke alle andre boliger har. Hvilke “selling points” kommer kjøper av denne boligen til å legge vekt på?

Hvis du går inn i en leilighet og tenker “oi. Den må vekk” Hva er det du ser på da?

En stylist skal alltid tenke presentasjon, visning og foto når h*n går inn i en bolig. Store, tunge møbler må ofte byttes ut. Hvis et stort mørkt skap er det første som møter deg på vei inn i rommet, så er det ofte at det må byttes ut, kanskje til fordel for noen enklere knagger eller en liten fin kommode. Det handler om at møblene skal fremheve rommet

Hva er det verste du som stylist ser i en boligannonse?

Det verste jeg ser i en boligannonse er nok tapt potensiale. Et veldig flott objekt der det ikke er brukt nok tid og krefter på å gjøre klart for salg, det er ikke noe behagelig. Det er også veldig synd for selger. At de ikke får vist frem hjemmet sitt på riktig måte

En annen klassiker i boligannonser som vi ser er at plenen er så grønn at det er helt utrolig, og det regner på bakken, men er strålende sol. Her har megler da redigert på den blå himmelen og gresset osv. Vi forsøker å fange det ekte og genuine.

Hva er det viktig å tenke på når man klargjør en bolig for presentasjon?

Det handler mye om å skille seg ut i mylderet av annonser på finn.no. Både med tanke på lys, rød tråd i annonsen, og at følelsen i boligen fanges på en god måte. Ellers handler det om å skille seg ut, nettopp for de som kan være interessert i å kjøpe boligen din. Vi forsøker alltid å tilpasse oss målgruppen.

Hvordan tilpasser Eie en bolig til forskjellige kjøpegrupper?

Det er kjempeviktig å tenke på målgruppe. En bolig som er tilpasset barnefamilier bør styles veldig forskjellig fra en bolig som passer godt for studenter. Eksempelvis bør boliger tilpasset yngre kjøpegruppe være mye mer edgy og kul, mens en enebolig utenfor sentrum bør innredes for å vise frem hva nettopp denne gruppen kommer til å like med boligen.

Er hagen en viktig del av visningen?

Hagen er nesten like viktig som selve boligen, når det kommer til visningen. Her bør det legges ned arbeid. Klipp hekken, mal gjerdet og sørg for at hagen skinner fra sin beste side. Dette er spesielt viktig i sommerhalvåret. De på visning skal kunne drømme seg bort i alle mulighetene for hagen sin.

Hva gjør jeg hvis jeg ikke har anledning til å male og tapetsere selv?

Vi kan stille med folk, om det skulle være nødvendig. Vi har flere flinke samarbeidspartnere som kan skifte gulv, sette opp lettvegger, og gjøre andre grep i leiligheten din.

Hva er poenget med snudde bokrygger?

Det er kun et estetisk poeng. Det ser renere og penere ut for de som kommer på visning. Og gjør at boligfotografiene blir penere. I sin tur hjelper det på prisen du får for boligen din

Hvorfor fjernes personlige bilder før visning?

Når det styles til foto og visning er oppgaven vår å få dette til å se ut som kjøper sin drømmebolig. Hvis det fortsatt henger personlige bilder av bestemor og bestefar er mulig at folk på visning får en følelse av at de er på besøk hos noen, heller enn å utforske sitt neste hjem.

Hva er en klassisk feil når man styler en bolig til visning?

En klassisk feil er å ta for mye utgangspunkt i sin egen stil og egne preferanser. Det er tross alt en målgruppe som skal komme på besøk her. Det du liker er ikke nødvendigvis det en kjøper vil ønske.

Hvorfor er det viktig å skille seg ut på finn.no?

Vi er i et marked hvor man konkurrerer om de samme kjøperne med mange objekter hver dag på finn.no. Hvis du ikke har noe unikt eller skiller deg ut i mengden, hvorfor skal noen da komme på din visning? Det er superviktig at din bolig skiller seg ut, fordi da vil flere folk se din bolig. Jo flere som ser din bolig, jo flere vil komme på visning. Jo flere som kommer på visning, jo flere budgivere er interessert i din bolig, og jo flere som vil ha boligen din, jo høyere kommer kjøpesummen til å ende opp.

Må jeg style hele boligen?

Det er veldig forskjellig fra bolig til bolig. Er det en tom bolig, så liker vi å gjøre en fullstyling. Vi liker aller best å gjøre det vi kaller en delstyling. Da bruker vi mye av det som allerede er i boligen, Så supplerer vi med produkter, tekstiler, kanskje småmøbler, fra lageret vårt. Da får vi de unike stylingene.

Hva gjør jeg med møblene mine i mellomtiden, hvis mye av det må vekk til visning?

Vi har veldig flinke transportfolk som kan hjelpe til med lagring og flytting av møbler. Det ordner vi!

Hvorfor skal jeg la Eie style boligen min?

Eie bryr seg virkelig om sluttproduktet. Vi har stylister, meglere og fotografer som jobber sammen hver eneste dag for å skape norges Beste Boligannonser. Vi tør å gi de rådene som kommer til å øke verdien på boligen din, og vi er villige til å gi det lille ekstra når vi lager annonser.

Kontakt oss