Boligfoto - Steg 5 i boligsalget

Når du har valgt megler er det på tide å klargjøre bolig for salg. Hva skal gjøres med boligen din? Må du pusse opp? Kanskje male?

Velkommen hit for å se hele podcasten! Du finner den også på spotify, eller hvor enn du hører podcast.

Piero skal selge boligen sin, og har gjort klart en rekke spørsmål til Simon Aasen, som er eiendomsmegler hos Eie Eiendomsmegling Bergen og Dag Randen, som er Eie Bergen sin fotograf. Svarene ser du her!

Hvordan jobber fotograf og megler sammen?

Det første vi gjør når vi skal selge en bolig er å definere målgruppe. Sammen med klargjøringsteamet vårt og fotograf, så skal vi gjøre at denne boligen blir mest mulig appellerende til akkurat denne målgruppen. Steg en der er å klargjøre boligen for foto. Der gjør klargjøringsteamet mye. I den prosessen inngår litt ommøblering og fjerning av noen ting som allerede er i boligen. Vi vil få ut mest mulig gulvflate, sikre lysforholdene, og et par andre ting

Hvordan er prosessen når det skal tas boligfoto?

Etter stylistene er ferdige kontakter de meg, og melder ifra at boligen er klar til foto. Noen ganger drar vi ut på befaring i første omgang. Hvis det er noe spesielt, noen lysforhold vi må ta hensyn til, eller om det er andre spesifikke ting å ta stilling til. Kanskje vi trenger video? Så snakker vi litt om hva som skal til for å vise akkurat dette objektet fra sin beste side. Hvordan kan vi best snakke til målgruppen vår her?

Hva er megleren sin oppgave i denne delen av prosessen?

Vi meglere ser veldig mange boliger i løpet av et år. Megleren sin hovedoppgave akkurat her er å kartlegge det som er unikt med akkurat denne boligen ut mot den aktuelle målgruppen. Hvem kommer til å kjøpe dette objektet, og hvorfor?

Hva er forskjellen på et bra og et dårlig boligbilde?

Det er veldig mye klisjé i denne bransjen. Vidvinkel er en klassiker vi forsøker å holde oss unna. Vi ønsker å komme tettere på ting, og unngå å få ting til å se større ut enn de egentlig er.

Hvis du kommer inn i en bolig etter å ha sett bilder, også viser det seg at bildene er blåst ut av proporsjoner, så er det lett for å bli skuffet. Vi i Eie unngår dette med å bruke ærlige og pene bilder av bolig.

Hvorfor skal jeg bruke penger på profesjonell fotograf, når det er enkelt å gjøre det selv?

Håndtverket er mye av det du betaler for. Det går selvsagt an å ta bilder med telefonen sin, men de blir ikke sammenlignbare med de vi i Eie får produsert med våre proffesjonelle fotografer. Det hender stadig vekk at vi i Eie får oppdrag på boliger som andre meglere ikke har klart å selge for en tilfredsstillende pris - så kommer vi inn med styling og foto og selger den samme leiligheten for langt over den tidligere prisantydningen

Er det noen klassiske triks i boligfoto?

Det som skiller oss fra mange andre er at vi kun bruker dagslys. Det gir en helt spesiell feeling i boligen, vi får mye skygger, og får veldig stilige bilder - sammenlignet med hvordan det hadde blitt seende ut hvis man hadde brukt veldig mye unaturlig lys (lamper)

Vi i Bergen er velsignet med veldig fint nordisk lys som, interiørmessig, norden er kjent for utad i verden.

Vi er heller ikke fan av å redigere bilder for mye. Mange andre sender bildene til østen for redigering, så kommer de tilbake med så blå himmel at det er helt utrolig, og en grønn plen som ser ut som at verdens beste gartner har jobbet der i årevis. Det drøyeste tilfellet jeg har sett var en gang da hele Damsgårdsfjellet var redigert vekk.

Eie Bergen skiller seg ganske mye ut på interiør og foto. Hva er hensikten med det?

Vi skiller oss ut i denne nisjen, da vi virkelig har stor respekt for hvor viktig det er å skille seg ut. Vi bruker mye tid og krefter på foto og styling for å få så mye som mulig for boligene til våre selgere.

Det handler til syvende og sist på å skille seg ut. Vi som megler lever av å ha fornøyde kunder. Utad i Norge i dag så er det sånn at det er et par fotoselskaper som tar de aller fleste oppdragene. For å eksemplifisere problemet med det litt kan man se for seg en situasjon hvor du selger en bolig, og naboen selger en annen, helt identisk bolig. Hvorfor skal noen være villige til å betale mer for den boligen vi selger da? Grunnen til at vi jobber eksklusivt med vår fotograf, med vår stylist, er sånn at vi kan styre leveransen hele veien. Vi ser annerledes ut. Det gjør at vi får flere klikk, som igjen gjør at vi får høyere pris for våre boliger.

Hva har skjedd med kvaliteten på annonsene i de siste årene?

Vi i Eie har sett at markedet har løftet seg etter at vi kom inn. Finn.no har nettopp skalert ned til at man kun har 800 tegn i annonsen, og kun har 120 tegn i overskriften. Det er vanskelig å differensiere seg på tekst lengre. En boligkjøper i dag kjøper mye basert på følelser. Vi forsøker å fange følelser i bildene våre fra det sekundet man kommer på nett. Det kommer boligselgerne våre til gode.

Hva er det verste du ser i en boligannonse?

Det verste jeg ser i en boligannonse er et par ting

  • Knall, knall, helt absurd blå himmel
  • Bilder av epler, olivenoljer, og andre irrelevante saker
  • Skjeve forsøk på å gjøre kreative stunt.

Samtidig liker ikke vi å se falske forsøk på å redigere det til. Vi i Eie bretter opp ermene og maler, pusser opp, og skaper et bedre objekt - heller enn å forsøke å redigere til et objekt som egentlig ikke er så bra.

Har du noen “gjør det selv” tips når det kommer til foto?

Når jeg selv var på boligjakt gikk jeg kun på de visningene der jeg ser at bildene ikke er blitt tatt av en proff. De blir jo som oftest liggende i evigheter, og går for mye mindre enn de kunne ha gjort.

Er det stor forskjell på hvilken fotograf man får når man velger megler?

Det henger veldig mye sammen. Når man velger megler, så velger man også fotograf. Når du skal selge boligen din anbefaler vi å se på andre annonser på finn.no. Hvordan jobber fotografen til de forskjellige meglerne? Hvis du ser at noen meglere er flinkere enn andre til å presentere bolig gjennom foto, så er dette en megler du vil jobbe med.

Det hender at dere i Eie bruker boligvideoer. Hvorfor det?

Vi bruker av og til boligvideoer når vi har spesielle objekter med spesielle følelser i boligen. Når boligen har en atmosfære som fanges bedre på video enn med stillbilder, så går vi noen ganger for det.

Noen av Eie Bergens boligvideoer ser du på vår youtube-kanal: https://www.youtube.com/channel/UCT-09zFWBHGeVNSnX7vhNUQ/videos

Vi har laget boligvideoer på alt fra nydelige funkisboliger i utkanten til ikke like flotte leiligheter i sentrum. Noen ganger har det mer å gjøre med målgruppe og, til syvende og sist, pris for selger.

Går det an å ta for gode bilder?

Det gjør det. Hvis du gjør bildene så lyse at flekker, ujevnheter og småting forsvinner, har det gjerne blitt litt for mye av det gode. Det forsøker vi å unngå. Det handler ofte om å presentere ting ærlig. Det siste man vil er å redigere og jobbe så mye med bildene at folk kommer på visning og snur i døren.

Hva er min oppgave, som boligselger, i fotoprosessen?

I foto og stylingprosessen er din oppgave primært sett å lytte til rådene megler, stylist og fotograf kommer med. Våre tips finnes utelukkende for å løfte verdien av din bolig.

Hvorfor skal jeg la Eie presentere min bolig?

Hvis du ønsker boligfoto og presentasjon i Norgesklasse, og hvis du ønsker at din bolig i salgsøyeblikket, skal vises fra sin absolutt beste side, så ringer du til Eie Eiendomsmegling.

Kontakt oss